Thursday, 30/3/2023 | 11:18 UTC+2

Huszadik szülinapját ünnepelhettük az eurónak

euró árfolyam
Az euró immáron második évtizede teszi lehetővé, hogy az Eurózónán belül utazók valutaváltás nélkül, könnyen, egyszerűen élvezhessék egy másik ország vendéglátását, ízvilágát, történelmi kincseinek látványát, megteremtve egy olyan egységet, melyet az euró árfolyam is jelképez.
  • A húsz év alatt megtett útra reflektált Christine Lagarde, az Európai Központi Bank elnöke is egyik blogposztjában, melyben kifejtette, mennyire izgatottan várták a családtagokkal és barátokkal 2002 januárjának első perceiben, hogy frankot vagy eurót fog-e nyomtatni a közeli ATM. Bármennyire is hihetetlennek tűnt, zökkenőmentes zajlott le az átváltás, mely egyetlen éjszaka lefolyása alatt cserélte le 12 tagállam nemzeti valutáját az euróra, mely azóta is töretlenül folytatta hódítóútját. Mára már 19 országban fizethetünk euróval bármelyik boltba betérve, anélkül, hogy az árfolyamok ingadozását kellene figyelnünk átváltáskor, vagy számolnunk kellene az ekkor felmerülő költségekkel.
  • Az euró közösséget teremt, mélyíti az Európai Unió egységérzetét, ami ki is derült a legutóbbi Eurobarometer felmérésben, miszerint az Európai Unió a tagállamok állampolgárainak 41%-ánál egyet jelent az euróval, ahogyan arra is fény derült, hogy az euró elfogadottsága egészen 78%-ra emelkedett az Európai Unióban élők körében.
  • Az euró nem csak egységet teremt azzal, hogy egy valuta kosarába terel minden Eurózónában élőt, figyelmen kívül hagyva a nyelvi, kulturális és nemzeti különbségeket, de mai napig gazdaságilag is élénkítő hatással van a tagállamok közötti kereskedelemre, olyan összetartást kialakítva ezzel, melyek segítségével könnyebben kilábalhatunk a minket ostromoló válságokból.
About