Saturday, 25/6/2022 | 10:18 UTC+2

Sötét felhők Európa felett

euró árfolyam
Azt már korábban is említettük, hogy a dollár árfolyam és az euró árfolyam között szoros összefüggés van. Amint az egyik megindul erősödni, az bizony a másik valuta gyengüléséhez vezet. Ez egy olyan viszony, mely oda-vissza hat, így tehát akárhol lép fel egy nagyobb horderejű, meghatározó esemény, az biztosan hatással lesz a két nagy valuta harcában.
  • Innen indulva is kereshetjük annak okát, hogy hogyan sikerült elérnie előző héten a magyar forintnak történelmi mélypontját az euróval szemben – közel 372 Forintot ért az Euró -, hiszen az amerikai befektetők több szempontból is kerülni kezdték az egyre nagyobb kockázattal járó európai valutákba való befektetéseket.
  • Részben ez annak is köszönhető, hogy a járvány újabb hullámának kiindulópontja is Európát sújtja, ami felveti annak a veszélyét, hogy az újabb lezárások és szigorítások ismételten csapást mérhetnek Európa gazdaságára.
  • Ezt még az is tetézi, hogy a régióban jelenlevő infláció is kedvezőtlen képet fest a jövőre nézve, melyet a Magyarországon bevezetendő 200 ezer forintos minimálbér akár tovább is súlyosbíthat.
  • Bár a forint nem kapott akkora pofont, mint a török líra, a negatív csúcs megdöntése mindenképp egy olyan ómen, ami mellett nem lehet elmenni. Fontos megemlíteni azt a tényt is, hogy a jövőbeni uniós források is veszélybe kerülhetnek, amennyiben kedvezőtlen kimenetele lesz a magyar és lengyel állam ellen megindult jogállamisági eljárásnak, mely az Európai Bizottság és a két tagállam közötti vita, az uniós pénzek jogszerű felhasználását illetően.
About