Friday, 19/4/2024 | 9:11 UTC+2

Euró árfolyam (EUR)

Euro Középárfolyamon

Közép Árfolyam

Euro Legjobb Váltás

legjobb VáltásEuro árfolyam középváltással:

Közép árfolyam kalkulátor

A Magyar Nemzeti Bank közép árfolyamán.

A gyors valutaváltó segítségével gyorsan kiszámolhatja az árfolyamot. Magyar Nemzeti Bank középárfolyamán számított valuta értékekek, melyek pontosak és segítenek Önnek megtudni, hogy mennyibe kerülnek a külömböző valuták váltásai. A valutaváltó értékei naponta frissülnek, de mivel a frissítést és a lekérést egy program végzi, a valutaváltó kapott adatokra garanciát és felelősséget nem vállalunk.

 

Euro árfolyam banki váltással:

Bank árfolyam váltó

Váltás: a banknál.

Az okos valutaváltó segítségével kiválaszthatja, hogy melyik banknál szeretne valutát váltani. Ennek a lényege két szempontból is fontos. Az egyik, hogy az Önhöz közel lévő banknak megtudhatja az aktuális árfolyam adatait, vagy a váltani kívánt valuta jelenlegi értékét, valamint ha a legjobb árfolyamot válassza a legördülőben akkor a valutaváltó megmutatja a leggazdaságosabb váltást, hogy Ön a legtöbbet kapja. A valuták értékei naponta frissülnek, de mivel ezeket egy program végzi, ezekre garanciát és felelősséget nem vállalunk.

Euro árfolyam grafikon:

Mi az euro árfolyam?

Az euro árfolyam alakulása legalább olyan jelentős befolyással bír az európai gazdaság változásaira és formálódására, mint az amerikai dollár változásai a világgazdaságra. Az euro árfolyam fokozatosan erősödött meg olyannyira, hogy ma már méltó vetélytársa a dollárnak és ezen erősödés során fokozatosan növekedett meg befolyásának területe. Az euró az Európai Unió hivatalos fizetőeszközeként az Unió 27 tagállama közül 19 országban azonnal elfoglalta a fő valuta helyét és emellett az Európai Unió is ezt a valutát használják. Ez a 19 tagállam alkotta meg az úgynevezett eurózónát, melyben több mint 300 millió ember használja nap mint nap. De a zónán kívül olyan államok is hivatalos fizetőeszközükké választották, mint Montenegró, Monaco, Andorra vagy épp Zimbabwe. Így történhetett meg, hogy világszerte majdnem 200 millióan használnak olyan valutákat, melyek az euróhoz kötöttek, és ami lenyűgöző, hogy ebből 150 millióan Afrikában élnek, kereskednek. Ebből persze máris világossá lesz, hogy miként bír az euro árfolyam kimagasló hatással az egész világ gazdaságára, igaz csak a dollár után. Azért a második hely is igen prominens, ha ez azt jelenti, hogy az euró a második legjelentősebb forgalmat bonyolító valuta, illetve a második legmeghatározóbb tartalékvaluta. Ezek alapján nyugodtan kijelenthetjük, hogy az euró beváltotta a célt, melynek okán életre lett kelte, vagyis megszilárdította az egységes piacot, és könnyebbé tette az áru, a tőke, a szolgáltatások és a személyek szabad mozgását. Emellett a sok különböző pénznem felszámolásával csökkenti a külső inflációs nyomást, valamint erősíti az eurózóna saját piacának növekedését. Az infláció kordában tartása, a folyamatos fejlődés és növekedés, valamint az árstabilitás végett az Európai Központi Bank lett a közös monetáris politika vezető intézménye. Minden jelentősége mellett az euro árfolyam a kezdetektől kezdve ingadozik időszakosan, akárcsak bármely más valuta. Amikor 2002-ben az eurót készpénzként bevezették 1 euró 0,8 USA dollárt ért, ám 2008-ra 1.6 dollárra erősödött, majd a következő évben 1,4 USA dollárra állt be. A forinthoz viszonyított negatív csúcsot pedig nem is olyan rég, 2020. Április 1-én érte el az euró.
1 euro árfolyam

1 euro hány forint

Hogy lehet, hogy válságok alakulnak ki az euróövezeten belül és hogyan ingadozhat az euro árfolyam? A választ szemléletesen modellezi a görög válság. Az eurózóna kialakításának vezérfonala az lett volna, hogy azonos gazdasági helyzetben lévő országok szövetkeznek a közös valuta bevezetésével. Azonban Európában nincsenek azonos szinten az egyes országok, sőt néhány ország, mint Olaszország és Görögország laza költségvetési politikával nehezíti a helyzetet. A 2008-as gazdasági világválságnál az eladósodott országok hitelválságba kerültek, azonban az Európai Központi Bank nem háríthatta az övezet tagállamaira a válságba jutott országok terheit és végső hitelezőjükké sem válhatott, ami bizalomvesztést okozott az euróval szemben. Ez az egész folyamat érezhetővé vált az euro árfolyam alakulásában is, olyannyira, hogy az euróövezet szétesésével fenyegetett vagy Németország kilépésével. Ez a válság jól példázza, hogy mekkora befolyással bír az euro árfolyam az egyes országok gazdaságára valamint a közös gazdaságra is, és fordítva. Tehát ahhoz, hogy valaki tőzsdén kereskedjen vagy bármilyen üzleti tevékenységet végezzen az eurózónában, vagy a világ jelentős részén, széleskörű tudásra és állandóan frissülő információkra van szüksége. Ezek nélkül az euro árfolyam változásait nem tudja előre prognosztizálni, ami rizikóssá teszi az üzletifolyamatokat illetőleg jelentős veszteségekhez vezethet. Mivel azonban a tranzakciókhoz szükséges az valutaváltók munkájának igénybevétele, érdemes az általuk közölt információkat figyelemmel kísérni. A valutaváltók ugyanis naprakész hírekkel és adatokkal rendelkeznek az aktuális befolyással bíró gazdasági, politikai folyamatokról és az euro árfolyam reagálásáról ezekre. A bankok is hasznos segítséget tudnak nyújtani, hiszen számos grafikonnal modellezik az alakuló euro árfolyam tendenciákat, ahogyan persze valamennyi valuta árfolyam elmozdulását is. Ezeket az információkat továbbítják a valutaváltók is az érdekelt ügyfeleik felé. Az euro árfolyam alakulását számtalan tényező befolyásolja, ám így is az egyik legjelentősebb valuta az egész világon, amelyre figyelni kell. Nem csak az egyes gazdaságok és piacok vannak hatással az euróra, hanem az euró is az országok politikájára, gazdaságára és még kultúrájára is. Talán tényleg az hoz hosszantartó stabilitást, ha az európai államok politikailag, költségvetésileg is egyesülnek és megalakulna az Európai Egyesült Államok. Ez ugyanis megszüntetné azokat az eltérő gazdasági markereket, melyek a válságok forrásai lehetnek és az euro árfolyam szélsőséges ingadozásait okozhatják.

Euro árfolyam

Habár az eurót eredetileg az Európai Unió (EU) hivatalos fizetőeszközeként kívánták életre hívni 1992 – ben a maastrichti szerződésben, ma már az egész világon mintegy 337 millióan használják, míg az euróhoz kötődő pénznemeket 175 millióan. Ezen tények fényében nem csoda, hogy az euró árfolyam változásai nap-nap után milliók üzleti döntését, lépését befolyásolja. Jelenleg az eurót az Európai Unió 28 tagállamából 19 használja saját valutájaként, ők alkotják az eurózónát, ám mellettük 6 európai törpeország szerződés alapján használja fizetőeszközként, míg további két ország szerződés nélkül, egy oldalúan vezette be az eurót addigi saját pénzneme helyett.

Euro árfolyam

Az eurót használó tagállamok.

Az euro árfolyam változásait azonban nem csupán az európai tagállamok és a fizetőeszközként használó államok gazdasági és politikai változásai határozzák meg. Az euró a kezdeti pénzügyi elemzői jóslatokra rácáfolva, igen gyorsan konkurens fizetőeszköze lett az amerikai dollárnak, mindennek ellenére bevezetésekor az Amerikai Egyesült Államok üdvözölte az eurót. Az évek folyamán ez az erősödés meghozta az euró keleti területeken való sikerét és erősödését is, így Észak – Korea külkereskedelmi céljaihoz váltotta le a dollárt euróra, Irán pedig a kőolajért fogad el eurót és jent. Sőt az olyan nagy közel – keleti termelők is az euró felé közelítenek, mint Kína, Japán és Oroszország, valamint az Öböl Menti Együttműködési Tanács arab exportőrei. Amikor ennyi ország használ egy közös valutát, annak változásait rengeteg tényező befolyásolja a szigorú megkötések és szabályozások mellett is. Az euró az Európai Unió gazdasági és monetáris politikájának leghatékonyabb eszköze, amelyre mintegy alapként tekintenek az országok. Az euro árfolyam stabilitása segíti a belső piac fejlődését és mérsékli a külső inflációs nyomást. Az euro árfolyama folyamatosan csökkenő kilengés mellett viszonylag kiszámíthatóan változik, amely annak is köszönhető, hogy az eurózóna a világ második legnagyobb gazdasága, amely a folyamatos kiegyensúlyozottságra törekszik. Az euró 1999 – es megjelenése óta a második helyig jutott a tartalékvaluták sorában, és ugyan ilyen eredményt ért el a legnagyobb forgalmat lebonyolító valuták rangsorában is.

Euro árfolyam változások

Euro árfolyam változásai.

Ám hiába az euro árfolyam stabilitása egyes országok elutasították és elutasítják most is saját pénznemük euróra való leváltását. Az Egyesült Királyság és Dánia még a kezdetekkor kimaradási jogra (opt-out) tett szert, Svédországban pedig népszavazáson döntöttek a saját pénznem megtartásáról. A népszavazás a későbbiekben Dániában is megerősítette a kimaradási joghoz való ragaszkodást, ami óvatosabbá tette Bulgáriát, Lengyelországot és Csehországot is az euro bevezetésével kapcsolatban.

100 Euro

Banki Euró árfolyam:


BB bankEladás: 419.2000 Ft, Vétel: 394.0000Ft
CIB bankEladás: 409.3300 Ft, Vétel: 377.8500Ft
CITYBANK bankEladás: 328.3900 Ft, Vétel: 302.0600Ft
COMMERZ bankEladás: 420.4700 Ft, Vétel: 392.0300Ft
ERSTE bankEladás: 406.5100 Ft, Vétel: 379.0100Ft
KDB bankEladás: 402.0100 Ft, Vétel: 386.2500Ft
KH bankEladás: 403.8000 Ft, Vétel: 381.8000Ft
MKB bankEladás: 384.0900 Ft, Vétel: 360.9900Ft
OBERBANK bankEladás: 401.0800 Ft, Vétel: 384.8800Ft
OTP bankEladás: 405.2400 Ft, Vétel: 383.1700Ft
RAIFFEISEN bankEladás: 407.2900 Ft, Vétel: 383.5700Ft
UNICREDIT bankEladás: 406.4135 Ft, Vétel: 378.9265Ft
SOPRON bankEladás: 409.8300 Ft, Vétel: 384.4100Ft
FHB bankEladás: 338.9500 Ft, Vétel: 319.8500Ft
MAGNET bankEladás: 407.0600 Ft, Vétel: 383.3400Ft
GRANIT bankEladás: 393.0900 Ft, Vétel: 366.5100Ft
KINIZSI bankEladás: 329.6000 Ft, Vétel: 302.2500Ft
SBERBANK bankEladás: 392.4300 Ft, Vétel: 369.5700Ft
NHB bankEladás: 324.0400 Ft, Vétel: 305.1600Ft
B3TAKAREK bankEladás: 337.9100 Ft, Vétel: 308.8200Ft
POLGARI bankEladás: 402.6800 Ft, Vétel: 380.7400Ft
DTBANK bankEladás: 388.3000 Ft, Vétel: 367.9000Ft
MBH-BB bankEladás: 405.0700 Ft, Vétel: 380.7100Ft
MBH-MKB bankEladás: 405.0700 Ft, Vétel: 380.7100Ft
MBH-TAK bankEladás: 405.0700 Ft, Vétel: 380.7100Ft

További Árfolyamok

ZAR
USD
UAH
TRY
SGD
SEK
RUB
RSD
RON
PLN
NZD
NOK
MXN
LVL
LTL
KRW
JPY
ISK
INR
HRK
HKD
GBP
EUR
DKK
CZK
CNY
CHF
CAD
BRL
BGN
AUD