Tuesday, 28/5/2024 | 11:04 UTC+2

Milyen következményei vannak a dollár árfolyam rohamos növekedésének?

Manapság rengeteg hír kering a dollár árfolyamának növekedéséről, az euróval szemben, hiszen egy év leforgása alatt a dollár szinte 15%-ot erősödött. A dollár árfolyamának növekedését és az európai valuta értékvesztésének következményeit nemrégiben a France Press hírügynökség foglalta össze.

Gazdasági növekedést érintő tényezők

Az euró értékvesztése versenyképesebbé teszi az euróövezeten belüli árakat, ezáltal exportra késztetve az európai árukat és szolgáltatásokat – állítják az összefoglalóban. Ugyanakkor a „pozitív” hatást ellensúlyozhatják az ukrajnai háború következtében emelkedő nyersanyagárak.

Inflációt és vásárlóerőt érintő tényezők

Köztudott, hogy az euróövezetbe importált áruk közel felét dollárban számlázzák ki, euróban kevesebb mint felét – derült ki az Eurostat adataiból. Például a gázért és olajért hagyományosan dollárban fizetnek, viszont a két nyersanyag ára robbanásszerűen megugrott az elmúlt hónapokban. Ez azt jelenti, hogy a dollár árfolyam emelkedésének következtében több euróra van szükség ugyanazon mennyiségű áru kivitelezéséhez. Hogy mit jelent ez? Azt, hogy az importált áruk egyre jobban elvesztik versenyképességüket, az egymást közti fennmaradás miatt viszont nő az áruk, ami táplálja az inflációt, lehetetlenné téve sok vállalkozás fennmaradását.

Központi bankokat érintő tényezők

Mint említettük az infláció „táplálása” és az euró gyengülése sajnos arra késztetheti az Európai Központi Bankot (EKB), hogy gyorsabban emelje a kamatlábakat. Míg a nyersanyagárak növekedésére vélhetően nem reagált volna az EKB, addig az infláció feletti ellenőrzés visszaszerzése még nagyobb kihívást jelent, mivel az importárak emelkedtek a dollár árfolyam alakulása miatt.
About