Friday, 19/4/2024 | 9:43 UTC+2

Folytatja lejtmenetét az euró

euró árfolyam
Az euró árfolyam eddig sem büszkélkedhetett erősödéssel, vagy legalább némi stabilitással, amit a jelenleg Európában kialakult helyzet csak tovább súlyosbított.
  • A már régóta húzódó orosz-ukrán konfliktus eddig is komoly nyomást gyakorolt az euróra, mely így a dollár árfolyam számára kedvezett, azonban a konfliktus következményei erőteljesen kezdenek begyűrűzni Európa gazdaságába is, mely tovább gyengíti az így is ingatag lábakon álló valutát.
  • A francia választásoktól remélt erősödés sem következett be, ugyanis bár Macron nyerte meg a választásokat, akitől erősebb és hatékonyabb integrációt várnak uniós szinten, az inflációs előrejelzések pesszimizmusra adnak okot. Ami az amerikai inflációt illeti, az Egyesült Államok jegybankja folyamatos kamatemeléssekkel igyekszik kordában tartani azt, határozottan a dollár árfolyamának kedvezve ezzel.
  • Aggasztó hírek érkeznek Európától keletre is, hiszen a koronavírus okozta járvány visszaköszönni látszik az ázsiai vidékeken. Sanghajban meglehetősen szigorú szabályozásokat vezettek be a járvány megfékezése érdekében, és nem kizárt, hogy Peking is hasonló sorsra jut majd.
  • Tekintve, hogy egész Európa bizonytalan jövő előtt áll, a regionális valutákra sincs jó hatással a kialakult helyzet. Az euró árfolyama már közelebb jár a 380 forinthoz, mint a 370-hez, de a lengyel zloty és a cseh korona árfolyama sem fényesebb.
About