Sunday, 21/7/2024 | 1:04 UTC+2

Túl a lélektani határon

A hétfői nap elég gyászosra sikerült Magyarország erejét tekintve, átlépte ugyanis az euró a 400 forintos lélektani határt, mellyel idén már másodjára történelmi mélypontra ért a forint árfolyama. De mi állhat a háttérben és mit tartogat még a jövő?  
  • Bár az euró és a dollár árfolyam közötti ellentétes irányú mozgások is jelentős szerepet játszanak a forint árfolyamának alakulásában, mégis azt kell mondanunk, hogy ebben most aligha ez a ludas. Bár a dollár sokat erősödött az utóbbi időben, ez mégsem magyarázza azt, hogy miért a magyar valuta követi le leginkább a dollár alakulását ellentétes irányban.
  • Az okokat mélyebben kell keresnünk, ugyanis az euró árfolyam több valutát is húz maga után, mint a lengyel zlotyt és a cseh koronát is, azonban az utóbbi két valuta míg sikerült megőrizze stabilitását, addig a magyar forint mélyrepülésbe kezdett, és több, mint 10%-ot esett.
  • Ennek az is lehet az oka, hogy Magyarországot a befektetők a leggyengébb láncszemnek tartják, így nem csoda, hogy kedves országunk leszakadni látszik a régiótól. Emellett az utóbbi időben megszaporodtak a piacellenes döntések is, hiszen az ár-stop és a rezsicsökkentés is torzít a piaci tényezőkön, emellett az inflációt is szépen betakargatja. Azonban ez is csak újabb aggodalomra ad okot a befektetők szemében, hiszen az így sem elhanyagolható magyar infláció ezek alapján még vissza is van fogva valamelyest.
  • Hogy mi lesz a továbbiakban, azt senki sem tudja megjósolni, egyes közvéleménykutatások azonban már arra is rámutattak, hogy a magyar ember bizony a 450 forintos eurót sem tartja annyira elképzelhetetlennek. Egyelőre újra 400 forint alatt táncol az euró, a kérdés azonban csak annyi, hogy vajon meddig bírja még.
About