Thursday, 30/3/2023 | 11:34 UTC+2

Erősödik a dollár

amerikai zászló
A dollár árfolyama tovább erősödik, és nem csak az angol font, hanem az euró árfolyamával szemben is. És hogy mi bújhat meg ennek hátterében?
  • A fogyasztói árak 1990 óta nem látott ütemben emelkedtek előző hónapban, megkérdőjelezve ezzel a FED állítását, miszerint az amerikai infláció csak ideiglenes, melyet rövid időn belül képesek lesznek helyreállítani a gazdaság finomhangolásával. A probléma ott kezdődik, hogy már nem most hangzott el először ez a kijelentés, a CPI mutató (Consumer Price Index – Fogyasztói Árindex) pedig ügyet sem vetve az állam ellenkező irányú törekvéseire, töretlenül folytatja emelkedő ívét. A befektetők is széttárt karokkal állnak a történtek előtt, szerintük ugyanis a FED-nek gyorsabban kellene emelni a kamatlábat, mint azt Japán és Európa teszi.
FED
  • Az angol font árfolyama nagy pofont kapott, mivel a feszültség egyre nagyobb az Európai Unióból való kiválást követően, az ok pedig az Írország és Észak-Írország közötti határ generálta konfliktus.
  • Az euró árfolyama is gyengülést mutat a dollárral szemben, mivel az Európai Központi Bank késlekedni látszik a megszorító intézkedéseket illetően.
  • A piac még nem vetette el teljesen a FED-be vetett bizalmát, hogy az amerikai központi bank nem fogja engedni, hogy ilyen magas infláció garázdálkodjon hosszú ideig.
About