Saturday, 25/6/2022 | 11:50 UTC+2

Mi lesz veled, angol font?

angol font
Az angol font olyannyira rossz fordulatot vett az utóbbi időben, hogy az év legrosszabb időszakát próbálja épp átküzdeni. A helyzet súlyosságát mutatja az is, hogy az elemzők a font árfolyam hullámvölgyét már inkább a mexikói pesohoz (MXN) és a dél-afrikai randhoz (ZAR) viszonyítják a megszokott dollár és euró helyett.
  • A párhuzamot legelőször az Egyesült Királyság Európai Unióból való rázós kilépését követően vélték felfedezni. Ezt a párhuzamot lovagolják újra az elemzők, miután a Bank of England intézkedései is kevésnek bizonyultak ahhoz, hogy visszafordítsák az angol font árfolyamának gyengülő tendenciáját.
  • Valószínűleg korai lenne még azt a következtetést levonni, hogy jelentős gyengülés várható az Egyesült Királyság gazdaságát illetően, azonban komoly következményekkel járhat, ha nem következik be fordulat a közeljövőben.
  • A font volatilitása már a Brexit tárgyalások idején is jobban hajazott a fejlődő országok árfolyamainak mozgására, aminek a Bank of America már a tavalyi évben hangot is adott.
  • Az Egyesült Királyság nagyon úgy tűnik, hogy két opció között próbál lavírozni. Egyfelől próbálja visszaszorítani a nem elhanyagolható mértékel öltött inflációt, emellett a gazdaság helyreállítása érdekében arra is próbál figyelni, hogy megfelelő megszorításokat alkalmazzon.
  • Talán ha nem épp a kilépést követően került volna ebbe a helyzetbe, könnyebb dolga lenne, azonban még a Brexit után sem sikerült alkalmazkodnia az új felálláshoz.
About